graffiti

graffiti (door kim eva loubna)

 

Graffiti is ontstaan in Philadelphia in Amerika, aan het eind van de vorige eeuw. Eerst waren het vooral politiek activisten en jeugdbendes die aan graffiti deden, maar later, toen graffiti zijn weg vond naar de buitenwijken van New York, werd het ook een onderdeel van de hiphop cultuur. Graffiti bestond vroeger vooral uit het schrijven van een tag. Een tag is het schrijven je graffiti Nick name. Graffiti-artiesten schrijven nooit hun eigen naam, maar hebben altijd een Nick name. Bij het schrijven van tags werden ook nieuwe lettertypen verzonnen. Tegenwoordig is graffiti vaak meer dan alleen schrijven, maar ook tekenen. Tags worden van vluchtige krabbels uitgewerkt tot grote, kleurige muurschilderingen. Er bestaan ook enorm veel verschillende websites waarop men zijn tag kan showen. Deze sites en de gespecialiseerde tijdschriften zijn middelen voor graffitibewegingen om onderling te communiceren.

Illegal Graffiti

Hoewel veel mensen graffiti kunst vinden, blijft het nog steeds vernieling en vervuiling van het milieu. Volgens de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) is vrijwel alle Nederlandse graffiti verboden. Een voorbeeld is artikel 64, hoofdstuk van de APV wat als volgt luid:

´Het is verboden op een ander toebehorend roerend of onroerend goed dat vanaf de openbare weg, of de spoorbaan goed zichtbaar is, zonder toestemming van rechthebbende, bekendmakingen, afbeeldingen of tekens aan te brengen, deze goederen te bekrassen of te bekladden.´

Graffiti is een dure kunstvorm. Zowel voor de graffitibeoefenaars als de graffiti- verwijderaars. Een spuitbus kost ongeveer 5 euro en je kunt er ongeveer 2 vierkante meter mee spuiten(in 2 tot 3 lagen, zodat het goed dekt). Nederland kent enkele duizenden graffitispuiters. De NS betaalt jaarlijks rond de 4,5 miljoen euro voor het verwijderen van graffiti op treinen en stations. Het schoonmaken van een trein kost ongeveer 75 euro per vierkante meter.

Welke vormen van graffiti heb je?

De meeste graffiti zie je op: schuttingen, treinen of gebouwen. Graffiti wordt vooral met spuitbussen aangebracht, er zijn ongelooflijk veel kleuren. Van papyruswit tot oceaanblauw en van olijfgroen tot bordeauxrood of metaalgrijs. Als je dan nog niet de gewenste kleur hebt spuit je 2 kleuren tegelijk, en meng je het. Op zo´n manier laat je de kleuren dan ook in elkaar overlopen. Het is meestal de bedoeling dat kunstwerken en muurschilderingen opvallen. Daarom spuiten de meeste graffiti- artiesten op opvallende plaatsen maar vooral met veel verschillende kleuren die fel tegen elkaar opsteken.